Belgische Privacycommissie: ”Het is buigen of barsten voor Facebook”
De Belgen zijn niet onder de indruk van het machtsvertoon van Facebook. Het wordt tijd dat het bedrijf zich gewoon aan de privacywetgeving van België en de EU gaat houden. "Het wordt buigen of barsten", waarschuwt de Privacycommissie.
Facebook verwerkt heimelijk de persoonsgegevens van zowel haar leden als van iedere internetgebruiker die in contact komt met producten en diensten van het netwerk, zonder daarvoor toestemming te vragen, stelt de Belgische commissie.
Facebook zei eerder alleen toezicht door de Ierse commissie te aanvaarden, omdat in Ierland het Europese hoofdkantoor van Facebook is gevestigd. In de aanbeveling van de commissie wordt nu vastgesteld dat de Belgische commissie ook bevoegd is en het Belgisch recht van toepassing is. "Eenvoudig omdat elke nationale toezichthouder ertoe verplicht is voor haar inwoners privacybeschermend op te treden", aldus de commissie. Het Belgische recht geldt omdat de groep ook een vestiging heeft in België.
Naar aanleiding van de nieuwe, wereldwijde gebruiksvoorwaarden stelde een aantal Europese privacycommissies vragen aan Facebook. "Deze was bijzonder karig met precieze antwoorden en weigerde ook in te gaan op de vraag om de toepassing uit te stellen", aldus de Privacycommissie. De commissie stapt naar de rechtbank als Facebook de aanbevelingen die de privacycommissie vrijdag formuleert, zou blijven negeren.
De Morgen
Bron(nen):
Buigen is altijd beter dan barsten.
Barsten is in dit geval beter. Daarom moet je nooit met je eigennaam op facebook opereren. Reageer je op internet dan altijd via een vpn-server.
(in antwoord op Burgermans)Barsten is nooit beter.
(in antwoord op bladvoormijnmond)Facebook is zó 2014…
(in antwoord op Burgermans)De roverheid duld geen concurrentie met privegegevens stelen
Ik ben een bewust NIET feestboek gebruiker.
Daarom vind ik het , op zijn zachtst gezegd, uiterst vervelend dat deze club gegevens van mij probeert te verzamelen.
Gelukkig bestaat er zoiets als ghostery 🙂
Snap dit dat sommige fora zich hebben overgegeven aan facebook. Gelukkig neemt de populariteit van facebook, vooral bij jongeren, af.