China presenteert zweeftrein die 600 km/u gaat

China presenteerde donderdag het prototype van een zwevende kogeltrein, die topsnelheden haalt van 600 kilometer per uur.

Het is een zogenoemde maglev-trein (magnetische levitatie) die de kracht van magneten gebruikt om te blijven zweven en om vooruit te komen. De trein is ontwikkeld door de China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC), de grootste treinenbouwer ter wereld. In 2021 moet de futuristische trein gaan rijden.

Betrokken experts verwachten dat het project het vervoer in China compleet zal veranderen. De trein moet het gat opvullen tussen de hogesnelheidstrein en het vliegtuig. “Neem het traject van Beijing naar Shanghai als voorbeeld. Met het vliegtuig doe je daar inclusief inchecken 4,5 uur over, met de hogesnelheidstrein kost het 5,5 uur, maar met de maglev kan het in 3,5 uur,” aldus Ding Sansan, hoofd van het onderzoeksteam.

Een vliegtuig gaat gemiddeld 800 tot 900 km/u en de huidige treinen in China gaan maximaal 350 km/u. De nieuwe maglev-trein zit daar dus precies tussenin. Het is overigens niet de eerste hele snelle trein. Het record is in handen van Japan. Daar ging op een kort proeftraject een trein in 2015 al 603 km/u.

Bron(nen):   CNN