Mooi om ook de
simpelste onderwerpen te zien in gerenommeerde media. De Washington Post (en trouwens ook de New York Times) doen ook aan
koken en doe-het zelf.
Zo buigt de Post zich over deze vraag: moet je dat cakeblik nu invetten én een vel bakpapier gebruiken? Ja, zeggen professionele bakkers – en ze hebben daar goede redenen voor.
Wie ooit uren heeft gespendeerd aan kloppen, mengen en wachten, kent de frustratie van een cake die in stukken uit de vorm komt.
The Washington Post citeert recepteneditor
Becky Krystal: “Ik vet de bodem altijd in, zelfs onder een bakpapiertje, omdat boter fungeert als ‘lijm’ zodat het papier niet omkrult en er geen beslag onder kruipt”. Die extra laag vet voorkomt ook dat ultraluchtig beslag toch blijft kleven.
Waarom is alleen bakpapier niet genoeg? Tijdens het rijzen zet het beslag uit; kleine kieren tussen papier en vorm vullen zich met heet suiker-eiwit, dat bij afkoelen verandert in taaie karamel. Een dun filmlaagje gesmolten boter breekt die binding en zorgt dat de cake loskomt met een zachte pop.
- Vet in met gesmolten boter, niet met olie: boter stolt bij afkoelen en vormt een stevige barrière.
- Knip bakpapier exact op maat en druk het vast in de nog warme boter voor perfecte hechting.
Wil je nóg zekerder zijn? Bestuif na het invetten licht met bloem of cacao; zo combineer je twee antikleeftechnieken.