Verwacht: 30 jaar ‘global cooling’

De ijzige kou die een groot deel van de wereld in de greep heeft is geen speling van het lot, geen rariteit, die verbloemt dat de aarde verder opwarmt, maar een serieuze trend. Het wordt de komende dertig jaar koud. 
Dat zegt althans een groep vooraanstaande wetenschappers, waaronder  Professor Mojib Latif. Hij is een belangrijk lid van het IPCC, de VN-organisatie die de voorspellingen maakt over de opwarming van de aarde.
Het bijzondere van de voorspelling van Latif en zijn collega's is dat ze deze niet deden nadat het een beetje is gaan vriezen, maar in een wetenschappelijk artikel in 2008, dat ze destijds al als waarschuwing hebben voorgelegd aan de IPCC. Zonder resultaat.
Professor Latif, van het vermaarde Leibniz-Instituut in Kiel, heeft een methode ontwikkeld om de temperaturen te meten van de oceaan 1.000 meter onder het wateroppervlak. Dat is volgens hem de diepte waarop cycli van koude en warme stromen ontstaan. Die cycli duren zo'n dertig jaar en er is nu een periode van dertig jaar koude begonnen, voorspelt hij.
Latif: "Een belangrijk deel van de opwarming die we waarnamen tussen 1980 en 2000 kon worden toegeschreven aan een warmtecyclus. Die is nu weg en heeft plaats gemaakt voor een koude cyclus. Winters zoal die van dit jaar zullen dus normaler worden en dat kan wel twintig of dertig jaar duren." In de Guardian laat hij weten het vervelend te vinden dat zijn mening door klimaatsceptici wordt gebruikt als bewijs van hun gelijk.
Latif, lid van de Duitse Academie van Wetenschapper en een alom gerespecteerd klimatoloog, gelooft namelijk wel degelijk in de opwarmende effecten van het broeikas effect, maar hij denkt dat de komende dertig jaar de effecten zullen worden teniet gedaan door de global cooling.
Zodat we aanzienijk meer tijd hebben om een list te verzinnen.

Bron(nen):   Daily Mail  Daily Mail  Guardian