Kweken we straks vissen op de maan?

Wetenschap
maandag, 28 april 2025 om 17:35
148623187 m
In een bescheiden onderzoekscentrum nabij het Franse kustplaatsje Palavas-les-Flots zwemmen zeebaarsjes rond die geschiedenis gaan schrijven. Hun nakomelingen worden namelijk de eerste vissen die naar de maan reizen, als onderdeel van een project genaamd Lunar Hatch.
Een Frans onderzoeksteam van het Nationale Instituut voor Zeeonderzoek werkt al jaren aan dit ambitieuze plan. Het doel is het opzetten van viskwekerijen op de maan om toekomstige astronauten van verse eiwitten te voorzien.
De gedachte achter het project is best wel simpel. Zodra er een maanbasis komt, moeten de bewoners natuurlijk ook eten. En wat is er dan handiger dan vis? Het is licht verteerbaar, zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en kan ter plekke worden gekweekt.
Bevruchte eitjes naar de ruimte
Het plan is om bevruchte viseitjes mee te sturen op ruimtemissies. Tegen de tijd dat astronauten het ruimtestation bereiken, zijn de visjes uitgekomen. In eerste instantie worden ze alleen bestudeerd en ingevroren mee teruggenomen naar aarde. Maar uiteindelijk moeten er echte viskwekerijen op de maan komen.
Het team heeft al uitgerekend hoeveel vis er nodig is: voor zeven astronauten die 16 weken in de ruimte verblijven en twee keer per week vis eten, zijn ongeveer 200 zeebaarzen nodig. De onderzoekers hebben zelfs al tests gedaan om te kijken of de eitjes bestand zijn tegen de extreme trillingen tijdens de lancering.
Perfect kringloopsysteem
Bij het project gaat idealiter geen afval verloren. Het gebruikte water wordt hergebruikt om algen te kweken, die weer als voedsel dienen voor schaaldieren. Die worden op hun beurt weer opgegeten door de zeebaarzen. Een perfect kringloopsysteem dus, op papier ten minste.
Nu is het wachten tot de Amerikaanse en Franse ruimtevaartorganisaties NASA en CNES groen licht geven voor de eerste echte ruimtemissie met viseitjes aan boord. De competitie is ondertussen wel aangescherpt: ook China werkt aan vergelijkbare plannen voor hun eigen ruimtestation.