6 tips waardoor je planten jouw vakantie overleven

Het zou zomaar kunnen dat je er een paar weken vandoor gaat deze zomer. Dat is leuk voor jou, maar niet voor je planten. Want die zouden toch graag een scheutje water krijgen. Zo zorg je dat ze je vakantie prima doorstaan.

 1. Geef je planten water vlak voor vertrek
  Een inkopper maar je kunt het zomaar vergeten: geef je planten een flinke scheut water vlak voor je de deur voor drie weken achter je dichttrekt.
 2. Zet ze niet vol in de zon
  Verplaats je planten als ze vol in de zon staan, zodat ze minder water verbruiken, maar zet ze ook niet helemaal in het donker. Ergens daar tussenin is ideaal.
 3. Zet je planten tegen elkaar aan
  Als je de planten vlakbij elkaar zet, ontstaat een eigen microklimaatje met een hogere luchtvochtigheid. Daardoor hebben ze minder water nodig.
 4. Stop met plantenvoeding
  Door plantenvoeding gaan je planten harder groeien en hebben ze dus meer water nodig. Stop een week voor vertrek met het toedienen van extra voeding.
 5. Verhoog de luchtvochtigheid
  Heb je veel tropische planten, overweeg dan een luchtbevochtiger aan te schaffen, zodat ze vocht uit de lucht kunnen halen.
 6. Maak je eigen druppelsysteem
  Het is heel eenvoudig om je planten toch van water te voorzien als je weg bent. Hang een schoenveter met het ene uiteinde in een fles gevuld met water en stop het andere uiteinde in de grond rond de plant. Zo kan je plant met gemak een maand zonder hem water te geven.

Bron(nen):   RTL Nieuws