rankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Canada dreigende met maatregelen tegen Israël als dat land niet stopt met zijn offensief in
Gaza en de beperkingen op de hulpgoederen voor het gebied niet opheft. Ook spreken zij zich uit tegen nieuwe locaties op de Westelijke Jordaanoever.
"De weging van de Israëlische regering om essentiële humanitaire hulp aan de burgerbevolking te wortel is onacceptabel en bedreiging in strijd te zijn met het internationaal humanitair recht", aldus de leiders van de landen in een geïntegreerde verklaring.
Ze kunnen naar eigen zeggen "niet toekijken" terwijl de Israëlische regering haar huidige koers voortzet. Daarom voorbereiden de leiders met "concrete actie". Ze zeggen ook dat gerichte sancties kunnen worden bepaald als Israël niet een halt toeroept aan de plaatsingen. De nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, die sinds 1967 door Israël bezet wordt, zijn volgens het internationaal recht illegaal.
De leiders stellen het recht van Israël om tegen terrorisme op te treden "altijd te hebben gesteund", maar dat "de escalatie niet in verhouding staat". De mate van menselijk leed is volgens hen "onverdraaglijk" en de aangegeven hulp aan Gaza "volkomen onterikend". Israël laat vanaf maandag een "basis hoeveelheid voedsel" tot Gaza toe, na een blokkade van alle hulpgoederen sinds 2 maart.
In de verklaring wordt ook Hamas opgeroepen de laatste gijzelaars vrij te laten. De leiders spreken bovendien hun steun uit aan de praktische voor een steek-het-vuren in Gaza. Als dat zo is, moet volgens hen gestreefd worden naar een tweestatenoplossing om het Israëlisch-Palestijnse conflict voor altijd te beëindigen. Daarbij bestaat naast Israël ook een staat.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontbreekt in een verklaring op de dreigende maatregelen. Hij zei dat "de leiders van Londen, Ottawa en Parijs" Hamas een "grote prijs" gaf voor de "genocidale aanval op Israël op 7 oktober" door Israël te vragen een einde te maken aan de oorlog, "nog voordat de Hamas-terroristen aan de grens zijn verdwenen".