Omdat het warm is eten we deze dagen extra ijsjes. Logisch toch? Hoewel het eten van ijsjes in eerste instantie een verkoelend effect kan hebben, zorgt het uiteindelijk voor een verhoging van de lichaamstemperatuur. Dit komt door de manier waarop ons lichaam voedsel verteert.
Wanneer je ijs eet, ervaar je aanvankelijk een verkoelend gevoel in je mond en keel. Dit komt door de koude temperatuur van het ijs, die de sensoren in je mond stimuleert en een tijdelijke verlichting biedt van de hitte. Echter, zodra het ijs in je maag terechtkomt en de vertering begint, verandert dit effect.
IJs bevat vaak minstens 10% melkvet en een aanzienlijke hoeveelheid suiker. Het verteren van deze vetten en suikers vereist energie, wat leidt tot de productie van warmte in het lichaam. Dit proces staat bekend als dieet-geïnduceerde thermogenese. Het vet in ijs wordt langzaam verteerd, wat betekent dat je lichaam langere tijd warmte produceert terwijl het deze vetten afbreekt.
Daarnaast kunnen andere "verkoelende" voedingsmiddelen en dranken, zoals ijskoffie en bier, ook een tegenovergesteld effect hebben. Deze dranken zijn diuretisch, wat betekent dat ze je lichaam uitdrogen door frequent urineren, waardoor je minder effectief kunt zweten en dus minder goed kunt afkoelen.
Kortom, hoewel ijsjes een kortstondige verkoeling kunnen bieden, leidt het verteringsproces tot een netto verhoging van je lichaamstemperatuur. Voor een langduriger verkoelend effect kun je beter waterhoudende voedingsmiddelen zoals komkommers of munt consumeren, of zelfs warme dranken en pittig eten, die je lichaam stimuleren om te zweten en zo af te koelen.