Het gaat vriezen: ben je wel verzekerd met zomerbanden in Nederland en over de grens?

Na een recordbrekende nazomer is het nu toch echt tijd voor vrieskou en sneeuw en dus winterbanden. Mag je eigenlijk wel zonder rondrijden?

In Nederland wel, maar winter- of allseasonbanden worden wel sterk aangeraden in de winter. Mocht je een uitglijder maken, dan kijken verzekeraars naar mogelijk roekeloos rijgedrag. Heb je zomerbanden terwijl het buiten vriest dan heb je wel een probleem. Zomerbanden kunnen meespelen in het schadeonderzoek en de beslissing om uit te keren.

Over de grens is het anders. In veel landen, zoals Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Finland en grote delen van Frankrijk zijn zomerbanden verboden van november tot april. Je kunt rekenen op een fikse boete bij een controle langs de weg. Het kan zelfs nog erger worden als er een ongeluk gebeurt: het gebruik van zomerbanden kan leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid.

Allseasonbanden zijn de laatste jaren aan een opmars bezig, omdat je dan niet tweemaal per jaar de banden hoeft om te wisselen en geen ruimte kwijt bent in je garage voor de bandenstapel. Bijna een op de drie auto's in Nederland rijdt tegenwoordig op een set allseasonbanden.