Verhuis naar een rijke buurt en je kind gaat later veel meer verdienen

De buurt waarin je als kind woont is van grote invloed op je latere inkomen, zo blijkt uit recent onderzoek van Harvard. Verhuizen naar een rijke buurt zorgt ervoor dat je kinderen meer gaan verdienen. De wetenschappers grepen terug op een experiment uit de jaren 90. Daarin verdeelde de overheid 4.600 gezinnen die in armoedige buurten leefden via een loterij in drie willekeurige groepen. Voor de controlegroep veranderde er niets. De tweede groep kreeg huursubsidies waarmee ze konden verhuizen naar een andere buurt, de derde ontving subsidie om te vertrekken naar een rijke buurt. Eerder bleek al dat de volwassenen die naar een betere buurt verhuisden zowel psychisch als fysiek gezonder waren dan de mensen uit de controlegroep, maar de verhuizing leek geen effect te hebben op het latere inkomen. Ondertussen zijn de kinderen uit het experiment echter aan het werk gegaan en dus konden hun inkomens worden vergeleken. Het resultaat is opmerkelijk: kinderen uit de derde groep, die voor hun dertiende naar een rijke buurt zijn verhuisd, verdienden gemiddeld 31 procent meer dan de kinderen die in hun oude buurt zijn blijven wonen. De tweede groep zit er tussenin. Een kind dat al op zijn achtste verhuist, zal in zijn leven 302.000 dollar meer verdienen dan wanneer het in de oude buurt zou achterblijven. Om hun bevindingen sterker te maken, bestudeerden de onderzoekers ook nog 5 miljoen gezinnen tussen 1996 en 2012. Via belastingaangiften is gekeken waar ze woonden, waar ze heen verhuisden en wat de ouders en hun kinderen verdienden door de jaren heen. Daaruit kwam hetzelfde beeld naar voren. Kinderen die in een rijke buurt opgroeien, verdienen later meer dan kinderen in een arme buurt en hoe sneller ze naar een rijke buurt verhuizen hoe kleiner dat verschil wordt.

Bron(nen):   Knack      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  En het huidige huurbeleid van dit ´beste kabinet sinds WO 2´ (citaat Rutte) duwt ontwikkelingen juist de andere kant op (alleen huursubsidie voor huren tot 550 en alleen allerlaagste inkomens in een huurwoning)
  Lekker alle armere luitjes bij elkaar.

  • Jannie Ooms

   Sterker nog: het Woonakkoord (hevig bevochten door Alexander Pechtold, vriend van de huisbazen) leidt ertoe dat ook de huurders in de vrije vestiging veel meel huur zijn gaan betalen, zodat die zich gedwongen zien naar een goedkopere woning te verhuizen.

   Hoe zat het eigenlijk? De woningbouwcorporaties moesten hun winsten afdragen aan de schatkist en in ruil daarvoor mochten ze de huren extra verhogen. In de hoop daarmee scheefhuurders te verdrijven naar (niet bestaande) huurwoningen die meer in overeenstemming zijn met hun inkomen.

   Maar waarom is het dan ook aan de grote institutionele beleggers in de woningmarkt toegestaan om de huren van de vrije sector extra te verhogen. Die dragen hun winst niet af aan de schatkist en hoefden niet gecompenseerd te worden. Kijk: daar zien we de hand van de partij van de huisbazen, D66.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Dutchy

    Geliberaliseerde woningen zijn niet duurder geworden door het woonakkoord, het enige wat wel gebeurd is dat mensen met een hoger inkomen, niet meer kunnen doorverhuizen naar een grotere sociale huurwoning.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Ko Herent

    Ik heb niet de indruk dat met een rijkere buurt, volgens Harvard, een huurflatje in de vrije sector wordt bedoeld. De foto is natuurlijk gezellig, samen op de fiets in een Vinex omgeving, maar in de U.S bedoelt men toch wat anders.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Dutchy

   In Nederland zijn de woningen nog enigszins verdeeld, je kan een sociale huurwoning krijgen in het centrum van Amsterdam, kom daar maar eens om in andere grote wereldsteden. En we hebben in Nederland geen echte getto’s. Dus de onderkant (vreselijk woord overigens) van de Nederlandse samenleving is redelijk goed af en krijgt dus meer kansen dan elders. Dat wil niet zeggen dat het niet moeilijk is voor sommigen.

   (in antwoord op Paulraw)
 2. FritsB

  Lijkt mij een open deur intrappen. Wie zich verhuizing naar een rijkere buurt kan veroorloven, kan ook mer geld steken in de opleiding van zijn kinderen en in het kweken van en netwerk op een lucratief niveau. Kinderen uit een rijke buurt hebben dus altijd al een voorsprong. Maar dat wisten we toch al eeuwen?

  • Paulraw

   Ja dat klopt ,maar het gaat hier juist om mensen die geen extra geld meer over hebben voor de opleiding van de kinderen en die geen netwerk op hoog niveau hebben opgebouwd.Alleen door subsidie komen ze in zo’n wijk.
   Verder wordt aangegeven dat de ouders er in inkomen niet op vooruit gingen,maar de kinderen later wel.
   De conclusie die ik eruit trek is dat alleen al het wonen op zich in een betere buurt blijkbaar het (studie)ambitieniveau van de kinderen van de gesubsidieerden op een hoger plan brengt.

   (in antwoord op FritsB)
   • Ko Herent

    Hoe kom je nou met subsidie in een betere wijk? De wereld is Nederland niet hoor. Het onderzoek is van Harvard.

    (in antwoord op Paulraw)
  • KarlRuprechtKroenen

   Dit is in strijd met het linkse dogma dat allen gelijk zijn en evenveel kansen zouden moet krijgen ,daarom is dit fout in de ogen der linksmensen.

   (in antwoord op FritsB)
 3. Burgermans

  Wie met pek omgaat, wordt er mee besmet (oud-Hollands spreekwoord).

 4. KarlRuprechtKroenen

  Dit is echt pure discriminatie en zelfs racistisch ten opzichte van de minder bedeelden en allochtone minderheden, want zij zijn dus niet instaat om contact te maken met de rijken en op deze manier in een netwerk te kunnen rondhangen.
  We zijn immers allemaal gelijk en heel waardevol, ongeacht wie we zijn en wat we kunnen.

  Wat jij Meesan?

 5. Dutchy

  Interessant sociaal experiment van destijds. De vraag is wel wat je moet met de uitkomsten.

 6. Vogelbeest

  Lijkt me niet zo heel erg ingewikkeld. Hoewel de ouders zich niet echt verbeteren (ze komen alleen door subsidie’s in de betere buurt) komen de kinderen wel in de klas te zitten met kinderen van ouders die beter zijn in geld verdienen dan hun eigen ouders. Als de kinderen bij klasgenootjes thuis gaan spelen komen ze zelf ook in contact met mensen die maatschappelijk hoger gewaardeerde denk- en arbeidspatronen hebben. Ook leren ze manieren die later op sollicitatiegesprekken zullen opvallen. De kans dat ze aangenomen worden voor een baan op hoger niveau neemt toe.

 7. Koper

  Als jij tokkie bent, is de kans groot dat je kind dat ook wordt. Maar heeft het kind veel vriendjes van hoogopgeleide ouders die ambitie en hard werken als voorbeeld stellen, dan kan het zomaar zijn dat het kind zich daaraan optrekt. Maar als tokkieouder wil je meestal niet uit je tokkie-omgeving weg, want soort zoekt soort. En een huis in een goede buurt is voor tokkieouders meestal niet te betalen.

Reacties niet toegestaan