Vergeetachtigheid kan een teken zijn van grote intelligentie

Wetenschap
vrijdag, 14 juni 2024 om 7:17
185707642 l normal none
Vergeetachtigheid kan een teken zijn van grote intelligentie. Volgens recent onderzoek is de capaciteit om te vergeten cruciaal voor ons brein om efficiënt te kunnen functioneren.
Ons brein wordt constant gebombardeerd met informatie en moet selectief zijn in wat het onthoudt en wat het vergeet om prioriteiten te kunnen stellen en nieuwe herinneringen te vormen. Het selectieve geheugen helpt om niet overweldigd te raken door minder relevante details en maakt het mogelijk om flexibel te blijven in het denken en besluitvorming.
Neurowetenschappers zoals Paul Frankland en Blake Richards suggereren dat het vermogen om te vergeten een indicator kan zijn van hogere intellectuele capaciteiten. Het helpt ons om ons te concentreren op wat echt belangrijk is en om adaptief te blijven in snel veranderende omstandigheden. Het lijkt er dus op dat een goed geheugen niet alleen gaat over hoeveel we ons kunnen herinneren, maar ook over hoe effectief we irrelevante of verouderde informatie kunnen laten gaan.
Verstrooide professor
Beroemde wetenschappers zoals Albert Einstein en Nikola Tesla waren bekend om hun vergeetachtigheid, wat hen niet minder intelligent maakte. Integendeel, hun vermogen om zich te concentreren op belangrijke zaken en minder relevante details te vergeten, droeg bij aan hun genialiteit.