De koers van de
bitcoin is maandag voor het eerst gestegen tot meer dan 120.000 dollar. Daarmee zet 's werelds bekendste digitale munt zijn recordopmars door, mede aangejaagd door het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.
De waarde van de bitcoin steeg in Singapore tot een piek van meer dan 121.200 dollar. Sinds begin dit jaar is de digitale munt ongeveer 29 procent in waarde toegenomen, ook door een grote vraag van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen.
Trump heeft gezegd van de Verenigde Staten de "cryptohoofdstad" van de wereld te willen maken door regels rond digitale munten te versoepelen. Deze week wordt daarover in het Amerikaanse Congres gepraat. Zo heeft Trump een presidentieel decreet ondertekend om een strategische reserve van cryptomunten op te zetten.
Heel riskant
Je kunt met bitcoin niet betalen, of amper. Behalve misschien als je crimineel bent.
De waarde van bitcoin is dus een kwestie van geloof. Als voldoende mensen dat de bitcoin waarde heeft is dat zo. Maar als voldoende mensen dat niet meer geloven, of hun geld nodig hebben voor echt dingen kan het snel gaan. “Het is alleen digitaal goud als het een nut heeft,” zei professsor Eugene F. Fama in een podcast. “Als het geen nut heeft, is het gewoon papier. Zelfs geen papier, het is lucht, zelfs geen lucht.”
Risico’s en aandachtspunten
- Hoge volatiliteit: Ondanks de recente afname in volatiliteit, blijft bitcoin gevoelig voor grote prijsschommelingen. In 2025 varieerde de koers tussen $76.000 en $106.000 in slechts vijf maanden.
- Regelgevingsrisico: Nieuwe Europese regels (MiCA, DORA, TFR) en strengere belastingmaatregelen maken de markt transparanter, maar kunnen ook de handel beperken of extra verplichtingen opleggen aan beleggers.
- Marktcorrecties: Na sterke stijgingen volgen vaak scherpe correcties. Analisten waarschuwen dat bitcoin na een bullmarkt ook weer fors kan dalen, soms met tientallen procenten.
- Geen onderliggende waarde: Bitcoin levert geen dividend of rente op; de waarde is volledig afhankelijk van vraag en aanbod.
- Risico op verlies: Je kunt je volledige inleg verliezen, zeker als je met geleend geld belegt of je risicomanagement niet op orde is.
Bitcoin koersontwikkeling sinds het begin
Hierboven vind je deweergave van de bitcoinprijs per 1 januari van elk jaar, vanaf 2010 tot en met 2025. De grafiek gebruikt een logaritmische schaal op de y-as, zodat de enorme prijsstijgingen van bitcoin goed zichtbaar zijn.
Uitleg bij de grafiek
- Exponentiële groei: De koers van bitcoin begon in 2010 op slechts $0,09 en steeg in 2025 tot boven de $94.000.
- Volatiliteit: De grafiek laat duidelijk de grote schommelingen zien, met pieken in 2013, 2017, 2021 en opnieuw sterke stijgingen in 2024-2025.
- Logaritmische schaal: Door deze schaal zijn zowel de vroege jaren (met lage prijzen) als de recente jaren (met hoge prijzen) goed zichtbaar.