Waarom willen steeds meer mensen een tattoo?

Samenleving
donderdag, 20 juni 2024 om 14:00
5835883513235
Vijftig jaar geleden hadden zeelieden tattoos. En criminelen. De perceptie van tatoeages in de samenleving is de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. Waar tatoeages vroeger vaak werden geassocieerd met criminaliteit, rebellie en marginale groepen, zijn ze nu veel meer geaccepteerd en gewaardeerd als een vorm van zelfexpressie en kunst.
Steeds meer mensen kiezen ervoor om een tatoeage te laten zetten, en dit fenomeen kan worden toegeschreven aan een combinatie van persoonlijke, sociale en culturele factoren. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom tatoeages steeds populairder worden:

Zelfexpressie en Identiteit

Tatoeages worden vaak gebruikt als een vorm van zelfexpressie en een manier om persoonlijke identiteit uit te drukken. Mensen kiezen tatoeages die voor hen een speciale betekenis hebben, zoals herinneringen aan belangrijke gebeurtenissen, symbolen van persoonlijke waarden, of eerbetonen aan dierbaren.Volgens Henri Beunders, emeritus hoogleraar ontwikkelingen in de publieke opinie, gebruiken mensen tatoeages steeds vaker als een soort dagboek om hun leven en ervaringen vast te leggen.

Sociale Acceptatie en Trends

De sociale acceptatie van tatoeages is de afgelopen decennia aanzienlijk toegenomen. Waar tatoeages vroeger een stigma hadden en vaak werden geassocieerd met criminaliteit of rebellie, zijn ze nu wijdverspreid en geaccepteerd in alle lagen van de bevolking. Bekende figuren zoals beroemdheden en sporters dragen bij aan de populariteit door hun tatoeages openlijk te tonen op sociale media en in het openbaar.

Therapeutische en Emotionele Redenen

Voor sommige mensen hebben tatoeages een therapeutische waarde. Ze kunnen helpen bij het verwerken van trauma's of het afsluiten van moeilijke hoofdstukken in het leven. Er zijn zelfs tatoeëerders die zich specialiseren in therapeutische tatoeages, waarbij het proces van het laten zetten van een tatoeage deel uitmaakt van een helingsproces.Tatoeages kunnen ook bijdragen aan een verhoogd zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Culturele en Historische Achtergrond

Tatoeages hebben een lange geschiedenis en zijn in veel culturen een belangrijk onderdeel van rituelen en tradities. In de moderne tijd blijven deze culturele invloeden bestaan en worden ze vaak gecombineerd met persoonlijke en esthetische overwegingen. De herontdekking van tatoeages door Europeanen tijdens de ontdekkingsreizen heeft ook bijgedragen aan de verspreiding en populariteit van tatoeages in de westerse wereld.

Esthetische Overwegingen

Veel mensen kiezen voor tatoeages puur om esthetische redenen. Ze zien hun lichaam als een canvas en willen het versieren met kunstwerken die ze mooi vinden. De stijlen en trends in tatoeages veranderen voortdurend, en mensen worden aangetrokken door nieuwe en innovatieve ontwerpen.
Tattoo of Tatoo?
Het correcte woord is "tattoo". De term "tattoo" komt oorspronkelijk uit het Polynesisch en werd in de westerse wereld geïntroduceerd door ontdekkingsreizigers zoals James Cook. In het Nederlands wordt het woord "tattoo" gebruikt om een permanente tekening of inscriptie op de huid aan te duiden.