Schroeven en troep in baarmoeders van 'vrouwen van de vijand': Hoe seksueel geweld als oorlogswapen wordt ingezet

seksueel misbruik
zaterdag, 26 juli 2025 om 9:02
photo1-2428x1608
Mannen voeren oorlog, maar vrouwen zijn de eeuwen door op veel manieren het slachtoffer. Wie denkt dat oorlog alleen wordt uitgevochten met kogels en bommen, vergist zich. In het door conflict geteisterde Tigray werden vrouwen systematisch slachtoffer van seksueel geweld, soms met het expliciete doel van blijvende verminking en onvruchtbaarheid. Soldaten – vaak uit Ethiopië of Eritrea – drongen voorwerpen als roestige schroeven, nagelknippers of plastic verpakkingen in de baarmoeders van hun slachtoffers. Medische staf trof bij ingrepen niet alleen metaal en plastic aan, maar soms zelfs briefjes waarin de daders hun intentie tot “uitroeiing van de Tigray-vrouw” kenbaar maakten.
Het gebeurt niet alleen om vrouwen persoonlijk te traumatiseren of als “beloning” voor strijders. Het doel is ontwrichting van de hele gemeenschap, door niet alleen de vrouwen maar ook hun familieleden en hele dorp te raken. De Mukwege Foundation en ngo’s als Amnesty International en Human Rights Watch bevestigen: seksueel geweld – inclusief het doelbewust onvruchtbaar maken – is wereldwijd een bewuste strategie, van Tigray tot Oekraïne en Soedan.
Vrouwen uit Tigray getuigen hoe soldaten hen met groepsverkrachting, mishandeling en deze vorm van marteling probeerden te breken. Objecten in het lichaam veroorzaakten enorme infecties, pijn, verminking, soms overlijden. De boodschap was telkens dezelfde: “Jullie mogen je niet voortplanten. Jullie gemeenschap wordt zo uitgewist.”
Hoewel internationaal seksueel geweld als oorlogsmisdaad erkend is, blijft vervolging in de praktijk schaars. Door schaamte, angst en maatschappelijke uitsluiting zwijgen veel slachtoffers, waardoor daders vaak onbestraft blijven
Het is het verhaal van de Punische oorlogen, Berlijn 1945, van Dafur, van Oekraïne en van altijd.
Bron foto: NOS/Ximena Borrazás