Waarom je slechtere voedingskeuzes maakt als je honger hebt

Voedsel & Koken
zondag, 20 juli 2025 om 10:23
bijgewerkt om zondag, 20 juli 2025 om 10:37
shutterstock_2223427161
Het is niet alleen wilskracht om geen foute dingen te eten: je hersenen geven andere dingen voorrang als je honger hebt.
Als we honger hebben, kiezen we vaak slechte dingen om te eten en drinken, en dat draagt bij aan gewichtstoename en obesitas.
Volgens een onderzoek negeren mensen die honger hebben voedingsinformatie en focussen ze alleen op hoe lekker iets smaakt.
Honger zorgt er ook voor dat je meer naar ongezonde dingen gaat, zoals snoep en calorierijk eten.
Jennifer March, een van de onderzoekers, zegt tegen Psyblog: "Een voorkeur voor energierijk eten is waarschijnlijk een evolutionaire aanpassing om te overleven als er weinig te eten is.
Maar nu calorierijke voedingsmiddelen steeds makkelijker verkrijgbaar en betaalbaar zijn geworden, is dit neurobiologische mechanisme om de consumptie van calorierijke voedingsmiddelen te belonen waarschijnlijk een factor die bijdraagt aan de wereldwijde stijging van het aantal gevallen van obesitas."
Voor dit onderzoek moest een groep volwassenen in Duitsland voedingskeuzes maken in zowel hongerige als verzadigde toestand.
Ze deden ook een voedselkeuzetest in beide toestanden om te kijken welk eten ze lekkerder vonden en hoe hoog ze hun calorie-inname zouden schatten.
De resultaten lieten zien dat honger ervoor zorgde dat deelnemers lekkerder eten lekkerder vonden, wat erop wijst dat calorierijk eten als meer belonend wordt gezien.
De beslissingen van de hersenen worden beïnvloed door een subtiele wisselwerking tussen aandacht en hoe het eten eruitziet, ruikt, de voedingswaarde, de verpakking en het merk.
Hongerige deelnemers namen sneller beslissingen en werden meer aangetrokken door het uiterlijk van voedingsmiddelen dan door hun voedingswaarde.
De bevindingen suggereren dat mensen die honger hebben meer aankomen omdat ze zich meer richten op smaak dan op gezondheid.
Professor Sebastian Gluth, medeauteur van de studie, zei: "De belangrijkste conclusie is dat honger niet alleen ongezond maar lekker voedsel aantrekkelijker maakt, maar ook het besluitvormingsproces zelf verandert door te verschuiven welke informatie de hersenen prioriteit geven.