Wat is het nut van de mug?

Er komen momenten in het leven, waarop je jezelf belangrijke levensvragen stelt. Zo ook iedere zomer, wanneer muggen de nacht terroriseren. Jeuk, een kapot gekrabde huid en het eindeloze gezoem van de vleugels van de insecten. Wat is het nut van muggen? Is het erg als muggen uitsterven? Waarom beperken muggen hun dieet niet tot andere diersoorten? De vrouwelijke mug heeft energie nodig om eitjes te kunnen leggen, en die energie krijgt zij maar op een manier: bloed. Niet alleen mensenbloed, ook heel veel andere diersoorten zijn de sjaak. Wij zijn een makkelijke prooi omdat onze huid dun is en in tegenstelling tot luizen komen muggen niet door haar heen. Daarom gaat de mug over het algemeen sneller op de mens af dan op andere behaarde dieren. De vrouwelijke bloedzuigers behoren tot de voedselketen. De larven van de mug worden weer opgegeten door vissen, reptielen en andere diersoorten die wij ooit nodig zullen hebben. Biologen die zeggen dat de voedselketen volledig uit balans raakt wanneer een diersoort het voor gezien houdt, gaan volgens filosoof Bas Haring wel erg ver: “Je kunt de natuur het beste vergelijken met een economie waarin duizenden bedrijven en bedrijfjes met elkaar verbonden zijn. Maar geen van die bedrijven is strikt noodzakelijk. Er mogen er heus wel een aantal verdwijnen”. Diersoorten sterven voortdurend uit, met of zonder bemoeienis van de mens. Ook komen er elke dag weer nieuwe diersoorten bij, hopelijk een die de mug permanent kan laten verdwijnen.

Bron(nen):   De Standaard  HUMO  Bron afbeelding  

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Shivan

  Gebruik muggen creme ofzo, er zijn genoeg producten die tegen muggen zijn.

 2. knier

  Wat is het nut van de “mens” eigenlijk ?

  • AT

   Goede vraag. Van alle levende wezens is de mens de enige die ook zijn eigen bestaan in gevaar brengt. Alhoewel, we doen het in aantal vooralsnog verdomd goed op deze planeet.

   (in antwoord op knier)
   • Zonnestraaltje

    veel te goed, en de 20 miljard is al in zicht, terwijl er maar voor 1 miljard mensen een acceptabel leven mogelijk is.

    (in antwoord op AT)
  • Karel Kritisch

   Dat is een fundamentele vraag die miljarden mensen zich stellen. Zingeving.. je kunt het vinden in religie, ideologie, idealisme, filosofie, levenbeschouwing etc etc

   (in antwoord op knier)
  • Genuine_Defector

   Waarom zou een mens nut moeten hebben?

   (in antwoord op knier)
   • Boongeeftgeenloon

    omdat de mens de wereld kapot maakt en ” terroriseren” de natuur dus das ook wel handig om te weten wat wij nou eigenlijk mee bezig zijn

    (in antwoord op Genuine_Defector)
 3. drsdre

  Ok, dus muggen eten ons; of liever gezegd; ze kunnen ons bloed wel drinken. En vogeltjes eten de muggen weer op. Maar waarom zoemen muggen eigenlijk zo irritant, een stille mug zou toch meer kans op succesvol steken hebben?

  • shony gozer

   door het gezoem weet de mannelijke soort dat het een vrouwtje is of niet de mannelijke soort maakt geen lawaai .

   (in antwoord op drsdre)
   • drsdre

    ik had deze week (midden december!) nog eentje van de zoemende soort in mijn slaapkamer; een vrouwtjesmug dus.

    (in antwoord op shony gozer)
 4. nielske

  Er komen helemaal geen diersoorten bij … Er worden er alleen maar meer ontdekt. Er komen wel nieuwe variaties bij. Micro evolutie is dan ook de enige evolutie die er bestaat. De rest onzin. Uitsterven heeft wel degelijk een groot effect. Muggen zorgen namelijk ook voor kruisbestuiving. Zonder bijen en muggen zullen we dat zelf met de hand moeten gaan doen het appeltje zal dan erg duur worden .

Reacties niet toegestaan